Bezig met laden...
Blog menu
30 juni 2022
Advies van onze dierenartsen

Natvoer, droogvoer of allebei? Wat is beter?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie. Deze week kwam Buddy, een vrolijke spring-in-het-veld op bezoek. Deze Yorkshire Terriër laat sinds kort zijn voedingsbakje met brokken onaangeroerd staan. Het enige wat hem nog kan bekoren is een vers blikje natte voeding. Maar is enkel dit geven wel verstandig? 

Natvoer, droogvoer of allebei? Wat is beter?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Is het goed om natvoer te geven aan mijn hond?” vroeg het baasje van Buddy mij laatst. Buddy, een Yorkie, is een vrolijke spring-in-het-veld die sinds kort zijn voedingsbakje met brokken onaangeroerd laat staan. Het enige wat hem nog kan bekoren is een vers blikje natte voeding. Maar is enkel dit geven wel verstandig?

Buddy
Op consult.

Maak kennis met Buddy. Geboren fijnproever en zeer kritisch als het om hondenbrokjes gaat. Buddy at in zijn korte leven al minstens 10 verschillende soorten droogvoer. Nieuwe voeding wordt telkens zeer enthousiast onthaald, om er dan na 2 weken zijn neus voor op te trekken. Zijn baasje heeft stilaan genoeg van deze kuren en kwam een paar keer in de verleiding om Buddy wat natvoer voor te schotelen. Daar zou Buddy namelijk een moord voor begaan. 

Na een grondig klinisch onderzoek en check up van de tanden, besluit ik dat er medisch alvast helemaal niks aan de hand is met Buddy, gelukkig maar. Buddy behoort tot het selecte clubje 'very picky eaters', meestal zijn dit mini-rassen en meestal is er een oplossing. 

Diagnose

'Picky eater'.

Pet Doctor Plan.

Buddy terug brokjes laten eten. 

De Yorkshire Terriër en nog enkele andere mini hondenrassen zoals de Chihuahua, de Pekinees, de Shih Tzu, Vlinderhond en de Maltezer staan erom bekend kieskeurige eters te zijn. Als hij weer eens met lange tanden aan zijn eetbakje staat, is de verleiding groot om een blikje natvoer open te trekken, dat dikwijls smakelijker is. Niks mis mee, maar zolang een hond nog goed kan kauwen moet droogvoer ook nog steeds deel uitmaken van het dieet. Droogvoer geeft meer verzadiging en houdt preventief tandplak tegen door het effect van mechanische reiniging. Best blijven we dus zoeken naar een korrel die Buddy lekker vindt.

Mijn advies is om rassenvoeding te proberen: met aangepaste korrelgrootte, textuur en smaak. Grote kans dat hij dit wél zou lusten. Als dierenarts ben ik fan van dit soort voeding, want ze is op alle vlak aangepast aan de behoeftes van het ras van je hond. Je vindt ze ook voor jouw hond, neem een kijkje hier.

Het effect.

Buddy at de brokjes terug met smaak op, maar gaf toch de voorkeur aan natte voeding. We besloten om ook de natvoer versie van het aanbevolen droogvoer aan zijn dieet toe te voegen. Let er wel op dat je voor kieskeurige eters het natvoer niet mengt met het droogvoer in 1 eetbak, want dan is de kans groot dat ze enkel het natvoer oplikken. Geef liever 's ochtends de portie brokjes en dan 's avonds het natvoer. Laat het niet de hele dag staan als het niet op is, maar doe de eetbak na een uurtje weg. Op die manier leren honden dat, als ze willen eten die dag, dat op een bepaald tijdstip is, en dat ze dan hun kans moeten pakken. 

3 tips voor jou.
Kies in eerste instantie voor droogvoer.

Krokante brokjes bevatten meer energie, werken verzadigend en gaan door te kauwen tandplak tegen. Kies wel altijd kwalitatieve voeding, zodat je dier via elke korrel precies binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Hier vind je enkele suggesties.

Combineren mag.

In principe heeft een hond voldoende met droogvoer en vers water, maar wat afwisseling kan geen kwaad. Ook natvoer heeft voordelen. Het is licht verteerbaar en heel smakelijk. Doordat natvoer veel vocht bevat, is de kans op urinewegproblemen kleiner. Je mag dus zeker de beide combineren. Kies hier natvoer.

Kies altijd natvoer dat bij het droogvoer past.

Natvoer is er in alle geuren en kleuren te vinden. Veel merken hebben van jouw droogvoer ook een natvoer-variant. Geef hieraan de voorkeur, en zeker als je huisdier medische voeding krijgt en niks anders mag eten. Dit natvoer bevat dan dezelfde kenmerken en kwaliteit als het droogvoer.  

Puur wetenschappelijk.

Bij gemengd voederen of ‘mixed feeding’ is het heel belangrijk om de juiste hoeveelheid droogvoer en de juiste hoeveelheid natvoer te geven. Doe je dat niet, dan ga je snel onder- of overvoederen. Droogvoer is 3,5 keer calorierijker dan natvoer. Volg dus strikt de instructies op de voedertabellen om de portie in balans te houden.  

Reacties