Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
6 mei 2024
Advies van onze dierenartsen

Hoe laat je je hond voldoende bewegen?

Ontdek hoe je jouw hond met overgewicht kunt motiveren om meer te bewegen en een gezondere levensstijl te leiden. Dierenarts Valerie deelt waardevol advies en praktische tips tijdens haar consultaties bij PharmaPets. Van geleidelijke opbouw van activiteiten tot leuke binnen- en buitenactiviteiten, leer hoe je jouw harige metgezel kunt activeren en zijn welzijn kunt verbeteren.

Hoe laat je je hond voldoende bewegen?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Nalou is in behandeling voor overgewicht. We kregen van de dierenarts een vermageringsvoeding en veel beweging voorgeschreven. Dat laatste is een uitdaging voor onze luie hond, hoe kunnen we haar motiveren?”

Nalou

Advies: Bouw altijd op.

Een hond die van overgewicht naar een ideaal gewicht gaat zal zijn beweging goed moeten opbouwen. Forceer je hond dus niet meteen tot een lange wandeling of heel wilde spelletjes, want dit zal voor hem te belastend zijn.

Bouw zijn activiteit stap per stap op door te beginnen met bijvoorbeeld 5 minuten per dag het blokje om te wandelen. Maak er vervolgens 10 minuten van enzoverder. Voeg geleidelijk aan ook binnen activiteiten toe.

Bewegen = energie kwijt kunnen.

De normale activiteit van een hond hangt af van zijn grootte, ras en karakter. Een Duitse Herder of een Border Collie is doorgaans veel actiever dan bijvoorbeeld een Engelse Buldog. Over het algemeen heeft een hond 3 tot 5 uur beweging per dag nodig. 

‘Bewegen’ wil echter niet zeggen dat je dagelijks minstens 3 uur moet gaan wandelen met je hond. Ook alle vormen van spel, training en zelfs kauwen tellen mee.

Voeg kauwactiviteit toe aan zijn dagelijkse bezigheid. Of verstop zijn favoriete snoepjes en maak er een leuke zoektocht van. Kauwen vergt veel inspanning van je hond, houdt hem mentaal bezig én voorkomt tandplak, 3 vliegen in 1 klap.

Onzeker over je keuze?

Heb je nog twijfels bij de dagelijkse activiteit van je hond? Neem dan gerust contact op met dierenarts Valerie voor meer info. Dat kan via mail, chat of videogesprek.

3 manieren om je hond te activeren

1.  Activiteiten binnenshuis.

Naast de dagelijkse wandeling, vergeten eigenaars vaak dat hun hond ook binnenshuis de nodige energie kwijt kan. De ultieme zoethouder en must-have in elk hondengezin is zonder twijfel een lekker kauwbot. Een half uurtje kauwen staat gelijk aan een kwartier wandelen. Een andere topper is de intelligentiepuzzel , een spel dat speciaal is ontwikkeld om je hond mentaal & fysiek uit te dagen. Ook bewegende snackballen of een Kong waarin je iets lekkers verstopt zorgen voor actie in huis.

2.     Leer je hond apporteren.

Een commando dat vaak in de puppytijd wordt aangeleerd is ‘apport!’, waarbij jij iets gooit dat je hond moet terugbrengen. Kent je hond dit nog niet, dan is het nog niet te laat om dit aan te leren. Dit handige commando laat je hond actief bewegen, houdt hem fit en versterkt de vertrouwensband die jullie hebben. Oefen dit in de tuin, in het hondenpark, in het water, …plezier gegarandeerd.

3.     Zwemmen of fietsen, de ideale fithouders.

Twee alternatieven waarmee je de dagelijkse wandeling eens kan afwisselen zijn gaan zwemmen of fietsen met je hond. Veel honden houden van water, misschien ook die van jou? Of neem je hond mee aan de fiets, zelfs veel kleine hondjes houden hiervan.

Wetenschappelijke info over gewichtsverlies.

Maar liefst 30 procent van alle honden is te zwaar. Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en levensverwachting van je dier. Vooral gesteriliseerde dieren en rassen zoals de labrador, franse bulldog en de mopshond hebben aanleg voor overgewicht. Een dier met obesitas maakt meer kans op ziekten als diabetes, ziekte van Cushing, hartfalen, pancreasaandoeningen en kanker.

Om ervoor te zorgen dat jouw hond gezond blijft, is het belangrijk om overgewicht op tijd te herkennen en hem te helpen afvallen. Daarin spelen deze 3 factoren een belangrijke rol: speciale dieetvoeding, geen snacks meer en voldoende beweging. Lukt jou dit niet goed zelf, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van een professional.

Reacties