Bezig met laden...
Blog menu
30 juni 2022
Advies van onze dierenartsen

Mijn hond heeft weleens diarree, wat doe ik hieraan?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie. Deze week kwam de stressgevoelige Beau op bezoek. Hij had last van af en toe dunne ontlasting en vervelende windjes...

Mijn hond heeft weleens diarree, wat doe ik hieraan?
Beau

Op consult.

Dat de eigenaars van Beau al een staaltje stoelgang meehadden, kwam goed uit. Zo konden we meteen de stoelgang onderzoeken op kleur, de aanwezigheid van bloed en parasieten. Visueel zag alles er ok uit, maar voor de zekerheid gaat het staaltje naar het labo. Ook het klinisch onderzoek was ok. Ik merkte op dat Beau rilde en me de hele consultatie door angstig in de gaten hield. Beau is duidelijk een heel gevoelig hondje dat snel stress krijgt in bepaalde situaties. Waarschijnlijk heeft dit een negatief effect op zijn spijsvertering. Gelukkig stoppen de klachten steeds na een aantal dagen. 

Diagnose

Labo-onderzoek: negatief. Diarree door stress. 

Pet Doctor Plan.

  • Beau's voeding wijzigen. We laten haar overschakelen op Hill's I/D stress , een maagdarmvoeding voor kleine stressgevoelige hondjes. Deze brokjes mag ze permanent krijgen. 
  • De darmflora ondersteunen en terug in balans brengen met  Canikur Pro .
  • In stressvolle situaties zoals in de auto, op reis, naar de dierenarts, naar de trimmer etc  Adaptil spray gebruiken. 
  • Grondig ontwormen met een ontwormingsmiddel. 

Wormen zorgen ook voor chronische diarree . 
Om te voorkomen dat je hond last krijgt van diarree door een 'besmetting' met wormen, is het belangrijk dat jouw maatje regelmatig wordt ontwormd. Een hond ontworm je best 4 keer per jaar, een puppy elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Bij ernstige worminfecties zijn er ook andere klachten zoals braken, vermageren, verminderde eetlust en opzetting van de buik. Bovendien zijn wormen besmettelijk voor mensen. 

3 tips voor jou.
Ontworm grondig.

Een worminfectie kan onder andere voor diarree zorgen, dus wees er zeker van dat je huisdier alvast goed is ontwormd. Mijn advies is om dat minstens 4 x per jaar te doen. Producten tegen wormen vind je hier.

Eerste hulp.

Je kan je dier helpen door tijdelijk een maag/darm dieet voor te schotelen om de spijsvetering terug in balans te krijgen. Dieren met zeer gevoelige maag en darmen krijgen dit zelfs beter het hele leven door. Ook milde diarreeremmers zoals Fortiflora of Canikur Pro verlichten de diarree. Ze ontgiften en stabiliseren de darmen van je dier. Geef nooit Immodium of geneesmiddelen bestemd voor mensen aan je dier.

Vermijd stress.

Vooral kleine honden hebben af en toe een dunne stoelgang tijdens stresssituaties. Een plotse verandering van omgeving, niet op het gemak zijn in de auto, vreemden op bezoek,…zijn factoren die kortstondig diarree kunnen uitlokken. Maak in stresssituaties gebruik van een van deze kalmerende supplementen . Voor erg stressgevoelige hondjes bestaat er zelfs deze specifieke voeding, die ze langdurig mogen eten.

Puur wetenschappelijk.

Ieder dier heeft weleens diarree. Kortstondige diarree is een reactie op stress of op iets wat je huisdier (verkeerdelijk) gegeten heeft. Het is een afweerreactie van het lichaam om iets te verwijderen wat er niet thuishoort. Vaak gaat dit vanzelf over en is er geen reden tot paniek. Als de diarree echter chronisch wordt en/of er andere symptomen zijn, contacteer je best je dierenarts.

Reacties