Allergie bij de hond

19 april 2021

Veel dierenartsen zullen samen met mij beamen dat allergie een heel complexe materie kan zijn bij de hond. Sommige patiënten baren ons heel wat kopzorgen omdat het dikwijls niet evident is te achterhalen waaraan een dier allergisch is (soms is dat een combinatie van meerdere factoren). Allergie wordt dikwijls geassocieerd met jeuk maar een hond met jeuk is daarom niet vanzelfsprekend allergisch. Of omgekeerd een allergische hond heeft niet altijd jeuk als symptoom. Een woordje uitleg over allergie bij de hond...

Wat is allergie?

Bij een allergische reactie reageert het lichaam met een afweerreactie op stoffen waartegen normaliter geen afweerreactie zou ontstaan. Antistoffen worden normaal gezien door het lichaam aangemaakt in geval van infectie (door bacteriën, virussen of parasieten). Een hond met allergie gaat typisch ook deze antistoffen aanmaken tegen niet-ziekteverwekkers zoals pollen of voedingsstoffen.

Symptomen van allergie bij de hond

Allergie is veruit de meest voorkomende oorzaak van jeuk en huidproblemen bij de hond. Helaas kunnen we onmogelijk aan de hand van de symptomen weten om welke vorm van allergie het gaat. De locatie van de letsels of plaats van jeuk kan wel al een vermoeden geven om welke vorm het gaat. Jeuk aan de onderrug bijvoorbeeld is typerend voor een vlooienallergie. Veelvuldig likken tussen de pootjes kan op een atopie wijzen.

Soorten allergieën en behandeling bij de hond

Vlooienallergie

Een vlooienallergie is een allergische reactie op vlooienbeten gepaard met erge jeuk. Typisch is jeuk aan de onderrug, maar het kan ook over het hele lichaam. Voorkom vlooien door geregeld aan preventie te doen d.m.v. pipetten, halsband, spray, …

Atopie

Dit is een allergie veroorzaakt door stoffen in de omgeving zoals boompollen, huidschilfers van andere diersoorten of huisstofmijt.

De jeuk is meestal aanwezig aan de poten (tussen de tenen), de oksels, de bek, de oren en de liezen maar kan zich uitbreiden tot over het hele lichaam. Meestal is er een seizoensgebonden jeuk.

De behandeling van atopie op basis van huidtesten of een bloedonderzoek noemen we ‘Allergeen Specifieke Immuno Therapie’ (ASIT). Het wordt ook vaak ‘desensibilisatie' of hyposensibilisatie genoemd. Er wordt een vloeistof ingespoten met allergenen waaraan je hond overgevoelig is.

Atopie locaties hond

Een kleine hoeveelheid wordt om de paar weken onderhuids ingespoten en veroorzaakt een wijziging in het afweersysteem van de hond, enkel ten opzichte van de betreffende allergenen. Na enkele maanden zal het immuunsysteem van de hond minder erg reageren op hernieuwd contact met deze allergenen van buitenaf.

Andere factoren in de behandeling van atopie zijn het onder controle houden jeuk en secundaire infecties. Dat kan met medicatie. De jeuk onder controle houden kan met het alom bekende prednisolone, maar heeft heel wat bijwerkingen. Nieuwere medicijnen zoals Apoquel, Atopica en Citopoint doen hetzelfde, maar heeft niet de schadelijke bijwerking van de cortisone.

Ook een huidverzorgende (hypoallergene voeding) kan een heel gunstige invloed hebben op het huidherstel. 

Benieuwd welke hondenvoeding ook huidherstellend werkt? Neem een kijkje in onze webshop! 


Voedselallergie

Hierbij reageert de hond allergisch op stoffen vanuit zijn voeding. Meestal is hij allergisch aan dierlijke eiwitten zoals rundeiwit of kipeiwit. Anders dan bij de atopie heeft de hond hier het hele jaar door jeuk. Vaak zijn er ook maag-darmklachten.

De behandeling hiervoor is een strikt hypoallergeen dieet (geen andere hapjes tussendoor!) dat minimum 6 weken wordt gegeven. Een hypoallergeen dieet zijn korrels waar een eiwitbron inzit die normaliter niet gegeten wordt door de hond (zoals eend of struisvogel) ofwel dat bestaat uit gehydrolyseerde eiwitten (= eiwit in stukjes geknipt).

Deze kunnen geen allergische reactie opwekken. Om te achterhalen welke voedingsstof effectief de boosdoener is, kan een eliminatiedieet ingesteld worden door de dierenarts. Dit houdt in dat baasje thuis gaat koken voor de hond: rijst of aardappelen samen met een ‘andere’ vleessoort zoals lam, eend, geit, struisvogel dit gedurende een aantal weken. Doet de hond het goed, kan men eens opnieuw kip of rund proberen. Als er dan opnieuw letsels en jeuk te zien zijn, is de diagnose definitief gesteld!

Op zoek naar een hypoallergeen dieet voor je hond? Maak je keuze in onze webshop! 

Contactallergie

Deze vorm komt niet veel voor. Bij deze vorm is de hond allergisch aan bepaalde zaken in of rond het huis waarmee de huid van de hond in contact komt zoals textiel (tapijt, nieuwe stof in mand, …), schoonmaakmiddel, voederbak, ...De letsels en jeuk zijn dan lokaal (bv aan de muil bij allergie aan de voederbak).

Diagnose

Om voedselallergie te diagnosticeren wordt een hypoallergeen dieet gegeven

Vaak is het een hele zoektocht naar de oorzaak van de allergie. Soms zelfs lukt het niet de exacte oorzaak te vinden en zal je blijvend medicatie moeten geven om de allergie bij de hond te onderdrukken. Belangrijk is om de secundaire huidinfecties met bacteriën en gisten steeds mee te behandelen, ook al weet je de oorzaak van de allergie te vinden en te behandelen. Ze gaan namelijk niet vanzelf weg en lokken ook jeuk uit. 

De dierenarts zal starten met een goed vraaggesprek en algemeen onderzoek. Vervolgens gaat men te werk door middel van uitsluiting.

Controle op vlooien en mijten zijn essentieel. Met de Woodse lamp kan gekeken worden of er al dan niet schimmel aanwezig is. Indien dit allemaal niet aanwezig is, moet er aan de verschillende oorzaken van allergie gedacht worden.

Een hypoallergeen dieet wordt 6 weken ingesteld. Bij weinig succes, zullen er een bloedonderzoek en huidtesten voor atopie afgenomen worden.

Als hieruit niks komt, kan men een huidbiopt nemen om een auto-immuunziekte uit te sluiten. In enkele gevallen vindt men na een lange weg van uitsluiting nog steeds geen oorzaak van de allergie.

Bij deze patiënten zit er niks anders op dan te blijven behandelen met de juiste medicatie en de jeuk onder controle te houden.

Ons advies

Zoals je merkt, is allergie bij de hond niet simpelweg te diagnosticeren en te behandelen. De meeste patiënten leggen een lang traject af van vele maanden (jaren) eer de allergie onder controle is. Als eigenaar heb je dan ook beter geduld en mag je de hoop niet opgeven. 

Mijn advies is: ga vooral naar je dierenarts bij het zien van jeuk en letsels bij je hond. Stel niet zelf een behandeling in, noch een dieet. Liever eerst een goede diagnose. Op het internet bestaan er veel verschillende visies omtrent allergie dat je het bos door de bomen niet meer ziet. De enige manier is de weg van de uitsluiting van oorzaken, in overleg met je dierenarts. 

Alvast heel veel succes!

Liefs,

Valerie - Dierenarts Pharmapets

Vragen voor ons? 

Stel ze gerust! We helpen jou en je huisdier met plezier.

Reacties