Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Advies van onze dierenartsen

Je puppy opvoeden

Net een nieuwe puppy in huis? Lees hier allerhande tips & advies over de opvoeding van je kersverse pup.

Zo, u hebt uw puppy eindelijk bij u in huis! Wat heerlijk, zo een nieuw maatje mogen verwelkomen. De puppy zal zich nu volop in de verkenningsfase bevinden: gun hem even die tijd. Pas daarna begint het échte werk namelijk: je puppy opvoeden. 

In de rubriek ‘voorbereidingen voor de komst van uw puppy’ spraken we al over de vroege (eerste weken) ontwikkeling van je pup. Hieronder een overzicht van de latere ontwikkeling van je puppy dat heel sterk gelinkt zal zijn aan het opvoedingstraject. Daarna volgt uitleg over de basistraining van je pup, het bijten afleren, hem voor de eerste keer alleen laten en voor de eerste keer naar de hondenschool.

Latere ontwikkeling puppy
1 maand (bij fokker)
– Het melkgebit komt door

– Het spenen kan beginnen

 

1,5 maand (bij fokker)
– Spelen, happen, stoeien, kauwen

– Ongeveer 70% van de volwassen hersenmassa is aanwezig

 

2 maand (zodra u de puppy mee naar huis neemt)
– Begin met de zindelijkheidstraining en kennismaking met de rest van het gezin (kinderen en andere huisdieren)

– Op controle bij de dierenarts: praat met uw dierenarts over de vaccinaties, castratie/sterilisatie, …

 

3 maand
– Achter andere dieren, weggegooide voorwerpen en eigen staart aanjagen

– Herkent zijn eigen naam

– 90 % van de volwassen hersenmassa is aanwezig

 

4 maand
– Reageert op simpele commando’s zoals ZIT, WACHT, KOM HIER en AF.

 

5 maand
– Puppytraining op hondenschool: begin hiermee nadat uw pup al zijn vaccinaties gehad heeft, inclusief de vaccinatie tegen kennelhoest (zie dierenarts)

 

6 maand
– Geniet van apporteer – en andere spelletjes

– Kan reageren op ‘apport’, ‘blijf’ en ‘aan de voet’

– Veel kleine hondenrassen zijn reeds geslachtsrijp aan 6 maand leeftijd (= richtleeftijd voor castratie/sterilisatie kleine rassen)

 

7 maand
– Melktanden zijn gewisseld voor een blijvend gebit

– Informeer bij uw dierenarts over de gebitsverzorging van uw hond (hierover volgt ook meer uitleg verder in ons puppydossier)

 

8 maand
– Uw pup kan ongeveer 8 u zijn behoefte ophouden

 

9 maand
– De puppytraining is afgerond

– Uw hond kan aan de lijn lopen

 

12 maand
– Bereikt volwassen hoogte en gewicht in geval van groot hondenras (meer dan 25kg als volwassen hond)

– Kan loslopen zonder toezicht

– Botten en gewrichten zijn voldoende ontwikkeld voor meer beweging en variatie

 

18-24 maand
– Geslachtsrijpheid van grote en zeer grote hondenrassen (op deze leeftijd kan u nog laten steriliseren/castreren, maar meestal wordt dit al vroeger gedaan).

– Bereiken van de sociale volwassenheid

 

Basis puppy training
Nu kan het echte werk beginnen: u zal uw puppy moeten trainen. Het is een eerste stap naar een mooie relatie tussen u en uw hond. Een welopgevoede hond maakt het leven voor iedereen plezieriger. Belangrijk is dat u zo snel mogelijk begint met de training, voordat slechte gewoontes zich kunnen ontwikkelen.

 

Begin met de puppy zijn naam te leren en beloon hem zodra hij naar u kijkt.
Timing, voorspelbaarheid en consistentie helpen u bij het winnen van het vertrouwen van uw pup.
Train op momenten dat de pup zich verveelt, honger heeft of zich eenzaam voelt.
Maak de training plezierig! Maak er een spelletje van, dit zorgt ervoor dat de pup zal uitkijken naar training en dat u het zelf ook heel leuk zal vinden.
Blijf zelf ontspannen, standvastig en vol vertrouwen: uw pup neemt uw gevoelens waar.
Train in korte periodes van 10-15 minuten, 2-3 maal per dag, dit om de aandacht van de pup vast te houden.
GEBRUIK BELONINGEN EN NOOIT STRAFFEN: dit kan met je stem (bv zeg ‘goed zo jongen’), met een belonend klopje of een aai of met een speeltje/ hondenkoekje.

 

 

De eerste nachten
De eerste nachten van uw pup bij u in huis: waarschijnlijk heb je hierover van andere puppy-eigenaars al enkele verhalen gehoord. De nacht dat je je pup in huis hebt, kan inderdaad best pittig zijn. Vroeger werd het aangeraden de pup zo ver mogelijk van je bed te plaatsen, te negeren en zoveel mogelijk door het gepiep heen te slapen. De methode is nog altijd erg effectief en de pup zal inderdaad na een paar nachten alsmaar minder beginnen janken, enkel de pup zal zich zeer eenzaam en angstig voelen gedurende die nachten. Gezien een hond in onze huidige maatschappij almaar meer als een volwaardig lid van de familie beschouwd wordt, kiezen mensen nu voor andere oplossingen.

Zodra je je puppy mee naar huis krijgt, verandert er ontzettend veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van mama of de broertjes en zusjes. Natuurlijk wordt dit op termijn ruim goedgemaakt door jouw liefde, maar tot die tijd is het even wennen. Zoals ik hierboven al aanhaalde, kan een knuffeltje of dekentje meenemen met de nestgeur van bij de fokker een verschil maken. Deze bekende geur werkt geruststellend en kan de nacht heel wat aangenamer maken. Indien je de kans niet kreeg wat nestgeur mee te nemen, kan je ook kiezen voor kunstmatige feromonen (=diezelfde geruststellende geurstof die de mama produceert). Bv DAP feromonen zijn in onze webshop verkrijgbaar in de vorm van een spray, halsband of verstuiver.

 

Idealiter haal je je pup zo vroeg mogelijk op bij de fokker die dag, zodat hij een hele dag heeft om te wennen aan alle nieuwe indrukken. Voor hij gaat slapen, kan je nog een spelletje met hem doen zodat hij extra moe is. En dan...die eerste nacht. Voorzie voor je pup een doos of een kooitje met mandje waar hij niet uit kan en niet vrij rond kan lopen (want dan zal hij niet waarschuwen als hij moet plassen).

TIP: Je kan beter een ander, tijdelijk doosje of kooitje gebruiken om naast je bed te zetten dan de bench. Een bench blijf je gebruiken en wordt de veilige, aangename haven van je pup, en kan daarom beter rustig geleidelijk aan opgebouwd worden (meer hierover in onze rubriek Benchtraining).

Zet hem hierin bij jou aan je bed (de eerste weken). Zo kan je hem makkelijk met je hand gerust stellen. Ook kan hij je snel waarschuwen als hij een plasje moet doen, wat die eerste dagen heel normaal is ‘s nachts. Een blaas van een pup kan immers nog niet zo lang urine ophouden als een volwassen blaas. Dit vergt ook training en zal met de tijd beter worden. Je zal dus minstens 1 x per nacht moeten je pup uitlaten. Neem nooit en in geen geval het water weg bij een hond!

Hou dit de eerste nachten vol en verplaats geleidelijk aan zijn hokje iets verder van bij jouw bed tot hij zelfstandig zonder jou naast zich kan slapen.

Sommige puppy's vinden het echter vreselijk om opgesloten te worden en zullen meteen een piepconcert starten (soms zelf heel de nacht(en) door). Je beslist op voorhand hoe je hierop reageert:

– Je steekt je hand bij hem en negeert verder dit gedrag tot het piepen ophoudt (de pup zal dan leren dat piepen niets uithaalt) of

– Je geeft hem direct zijn zin en let gewoon iets beter op of hij/zij zijn plasje moet doen. Je wil namelijk niet dat je puppy leert dat hij zijn zin krijgt door heel lang te blijven piepen.

WAT ZEKER NIET DOEN: hem halverwege het piepconcert uit zijn kooi halen. Voor hem is dit een beloning en hij zal het piepen met het belonen gaan associëren.

Wanneer je puppy braaf is gaan slapen en hij zodra hij wakker wordt terug gaat janken, dan is dit een teken dat hij naar het toilet moet.

 

Zoals je merkt, de eerste nachten zullen motivatie vragen van beide kanten maar besef dat dit tijdelijk is en dat je snel grote stappen vooruit zal maken. De ene pup doet het goed al na 1 nacht, de andere pup heeft meer tijd nodig. Opnieuw zijn consistentie en consequentie de sleutelwoorden!!  You can do this!

 

Benchtraining
Een bench is een metalen kooi, meestal opvouwbaar, afsluitbaar en makkelijk mee te nemen. Bekijk ons assortiment hier. Een bench moet net zo groot zijn dat de hond net kan staan, ronddraaien en languit kan liggen. Wanneer u een bench gebruikt, heeft u in principe geen mand of kussen nodig (dekentje volstaat), doch dit kan een extra knus nestje zijn mét mand.

Een bench is een handig hulpmiddel in de opvoeding van uw pup namelijk: bij de zindelijkheidstraining en bij het alleen leren blijven. Dit zijn 2 onderwerpen die later in dit dossier nog uitgebreid aan bod komen.

 

Voordelen van een bench:
– Puppy's hebben neiging overal op te kauwen. Om de voorkomen dat uw pup uw zetel of kabels kapot bijt als u even de deur uit bent, kunt u hem in de bench laten.

– U kan uw hond altijd en overal (want verplaatsbaar) veilig alleen laten

– De zindelijkheid wordt versneld door gebruik van een bench

– Een hond die een bench gewoon is, is een graag geziene gast op bv een camping, bij vrienden thuis en in de auto.

 

Uw puppy aanleren dat de bench een leuke plek is:
Uw pup moet de bench gewoon worden en dit gaat stap per stap. In de eerste stap doet u het deurtje nog NIET dicht. Neem uw hond mee naar de bench als hij moe is en wil gaan slapen bijvoorbeeld. Blijf er even bij en aai hem in slaap. Of maak er spelletjes van: gooi wat snoepjes of een kluifje in de bench dat hij zelf mag gaan pakken. Of verstop, wanneer hij het niet merkt, wat snoepjes in de bench. Zo zal je pup gauw vaker naar de bench gaan om te kijken of er wat lekkers ligt. Beloon het met een koekje als hij eens rustig in zijn bench gaat liggen. Op die manier zal je puppy zijn bench gaan zien als een aangename, toffe plek om te vertoeven. Geef hem iedere kluif, voeder of lekkers in de bench. In het begin zal de puppy de kluif/snoepjes nog meenemen naar een andere plek omdat hij de bench nog niet als veilige plek beschouwt, maar indien hij na verloop van tijd de beloning laat liggen en die rustig opeet in de bench kan je overgaan naar de volgende stap: het deurtje sluiten.

 

Het benchdeurtje sluiten:
Op het moment dat je ziet dat je puppy aan de bench gewend is, geef je hem een lekker kluifje en sluit je de bench af. Laat hem lekker knabbelen terwijl u in de buurt blijft. Je doet het deurtje weer open alvorens hij klaar is met zijn kluifje. Dit zal hem op zijn gemak stellen en tonen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Hij mag er ook weer uit.

Als hij piept, negeer hem dan. Ga eventjes weg en kom terug als hij terug stil is en laat hem uit de bench. Op die manier leert hij: mijn baasje komt terug als ik stil ben.

De volgende stap in de benchtraining is het deurtje pas na het eten open doen waarbij je steeds iets langer wacht om het open te doen na het eten. Terwijl verlaat je af en toe de kamer. Vanaf nu kan je de bench steeds even dicht doen als hij gaat slapen of als u gewoon wilt dat hij even op zijn plaats gaat.

Na verloop van tijd zal je hond als vanzelf zijn bench gaan opzoeken en dit zijn leuk, veilig plekje gaan vinden en hoef je haast nooit meer het deurtje te sluiten.

 

BELANGRIJK:

– Werkt zeker met een stappenplan en ga pas over naar de volgende stap als uw hond de vorige gewend is. Een goede benchtraining kost tijd en moeite en duurt gemiddeld 1 à 2 weken (het is niet erg als u hond er langer over doet!). Een benchtraining die niet lukt, heeft bijna altijd als reden dat de hond te vroeg door de eigenaar is opgesloten.

– Gebruik de bench NOOIT ALS STRAF.

– Zorg ervoor dat de hond in zijn bench nooit lastig gevallen wordt. Dit moet een rustige plek voor hem blijven.

– Haal uw puppy nooit uit de bench wanneer hij jankt, maar wacht tot hij stil is.

– Als u bent weggeweest, wacht dan nog een paar minuten bij thuiskomst om de bench te openen. Zo voorkom je dat je hond leert dat het zien van het baasje een teken is dat hij uit de bench mag.

 

Zindelijkheidstraining
Net zoals de benchtraining, werkt de zindelijkheidstraining het best in stappen. Vooraleer met u door het stappenplan te gaan, wil ik nog even benadrukken dat de zindelijkheidstraining vooral kan slagen wanneer u preventief optreedt en routines inbouwt. Heel belangrijk is om de signalen van uw puppy op tijd op te merken (op de duur zal u wel aan zijn gedrag merken wanneer hij zijn plasje moet doen) en met vaste tijdstippen te werken waarbij u sowieso met hem naar buiten gaat. Bijvoorbeeld ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een klein wandelingetje telkens op een vast tijdstip. Typisch is dat een hond meestal hoeft te plassen zo’n 20-30 minuten na een maaltijd (waarbij hij drinkt) en na een dutje/in de mand gelegen te hebben. Laat hem op deze momenten kort eventjes buiten gedurende de dag. Geduld, routine en preventief werken dus!!

 

Stap 1 – De papier-methode: voor de eerste dagen:
Bedek een aangewezen ruimte met papier of leg een puppy trainer (verkrijgbaar in onze webshop hier) en laat uw puppy daar, wanneer u denkt dat hij zijn behoefte moet doen. Hij zal een verband gaan leggen tussen behoefte doen en het papier/de puppy trainer. Verminder geleidelijk de hoeveelheid papier op de grond en beweeg het papier/de puppy trainer geleidelijk aan naar buiten. Spreek met uw puppy een bepaald plekje af in de tuin waar hij voortaan zijn behoefte mag doen. Verplaats de eerste dagen het papier naar dat plekje. Eens hij snapt dat dit zijn plekje buiten is om zijn behoefte te doen, laat het papier dan weg.

 

Stap 2 – De bench-methode: voor als hij alleen is:
Intussen bent u waarschijnlijk ook al bezig met benchtraining voor de periodes dat u er niet bent of voor ‘s nachts. Plaats papier of puppy trainer in een deel van de bench zo ver mogelijk van zijn slaapplaats. Zijn natuurlijk instinct zal hem behoeden voor het bevuilen van zijn slaapplek en hij zal het papier gebruiken. Hou in acht dat puppy’s nog niet de blaascapaciteit hebben van een volwassen hond en nog in de bench (op het papier) zullen plassen. Dat terwijl een volwassen hond zijn plasje zal ophouden en gewoon minder frequent zal hoeven plassen.

 

Stap 3 – Het ultieme doel: naar buiten gaan!:
Neem u pup zo vaak mogelijk mee naar buiten vooral na:

– elke maaltijd of lang kauwen op een speeltje

– na het waterdrinken

– wanneer hij wakker wordt

– voor het slapengaan

– wanneer uw puppy op bepaalde plaatsen in huis begint rond te snuffelen of zich onrustig begint te gedragen

– wanneer uw puppy aan de deur begint te staan/janken.

 

Maak ofwel een kort wandelingetje of ga naar het afgesproken plekje buiten. Denk eraan dat u hem op een rustige manier beloont (zachte stem, aai of koekje) zodra hij zijn behoefte buiten doet. Als u vermoedt dat hij zijn behoefte in huis zal gaan doen, leidt hem dan af en neem hem mee naar buiten.

 

Ongelukjes in huis
Dit zal in het begin van de training veelvuldig voorvallen. U moet begrijpen dat een hond totaal anders denkt dan een mens. Het heeft geen zin om boos te worden op je hond, je hond heeft immers een korte termijngeheugen en zal niet snappen dat jij boos bent om zijn plasje in huis van een half uur geleden. Hij begrijpt niet waarom jij boos op hem bent, hij zal niet weten wat hij misdaan heeft en legt het verband gewoonweg niet. Duw dus zijn snuit NOOIT in zijn plasje. Dit is wreed en haalt niets uit. NOOIT STRAFFEN, maar negeren. Gewoon verdergaan met de training en nog meer op zijn signalen letten.

Bij plasje in huis: nooit de plas opruimen als je hond erop staat te kijken. Plaats hem eventjes in een andere ruimte. Je hond mag immers niet denken dat je altijd alles van hem zal opruimen. Als je opruimt, of het nu stoelgang of urine is, wil je dat de geur volledig verdwijnt: niet alleen voor jezelf maar ook omdat het reukorgaan van de hond veel sterker is dat dat van ons en honden gaan instinctief altijd op dezelfde plek urineren (territoriumgedrag). Een plasje op de vloer kan je gewoon met water en wat reinigingsmiddel kuisen. Urinevlekken op een tapijt verwijderen, doe je best met zoveel mogelijk water en wat zuiveringszout erop. Laat het zout intrekken en zuig het daarna op. Je kan ook lauw water gebruiken, wat detergent en een beetje azijn. Gebruik van ammoniak is uit den boze! Urine bevat namelijk ook ammoniak en zal dus dezelfde geur afgeven en je hond zal op die plek blijven plassen want hij wil zijn territorium afbakenen. In onze webshop vind je allerlei schoonmaakmiddelen, ontvlekkers en ontgeurders voor grondige hygiëne in en rond je huis (zie hier)

 

Wat de zindelijkheidstraining van je puppy betreft: met veel geduld kom je er! In het begin zal dit niet van een leien dakje gaan. Zorg ervoor dat je die routine in het naar buiten gaan bewaard, dat heel het gezin zich hieraan houdt, dat je plasjes in huis grondig en snel opruimt zonder boos te zijn en dat je intussen aan benchtraining doet. Belangrijk: de ene hond is op 1 à 2 weken reeds zindelijk, de andere hond doet er maanden over! Zit er dus niet mee dat het bij jou wat langer duurt, het komt wel! Alvast veel succes voor jou en je pupje!

 

Basiscommando’s
Zit
Houd uw hand boven zijn hoofd met wat lekkers erin
Zodra hij naar u opkijkt, gebruikt u uw andere hand om hem zachtjes in een zithouding te drukken
Zeg duidelijk en vastberaden “zit” terwijl u de beloning boven zijn hoofd houdt
Zodra hij zit geeft u de beloning en spreekt uw pup belonend toe
 

Af
Laat uw pup zitten
Met een koekje in uw hand, verlaagt u uw hand tot op de vloer
Wanneer uw puppy uw beweging volgt, zegt u “Af”
Zodra hij volledig ligt, geeft u hem het koekje en beloont u hem
 

Blijf
Laat uw pup zitten
Laat hem zien dat u een koekje in één hand heeft
Ga voor hem staan en hef uw andere hand op, laat uw handpalm zien
Zeg vastberaden “Blijf” en loop achteruit
Blijf achteruit lopen met uw hand opgeheven en herhaal het commando
Doe dit aanvankelijke enkele seconden en bouw de tijd dan geleidelijk op
Keer altijd terug naar uw pup en beloon hem als hij de instructies heeft gevolgd.
 

Apporteren
Eerst moet pup speeltje leren loslaten. Pak het speeltje vast terwijl je puppy het speeltje in zijn bek heeft en pak met je andere hand iets lekkers.
Hou dit in je hand voor de neus van je pup zodat hij het kan ruiken
Als je ziet dat hij los zal laten om het lekkers te kunnen pakken zeg je “Los” en geef je hem het lekkers
Wanneer je hond eenmaal loslaat op commando, kan je het speeltje vlak voor je neus op de grond gooien nadat je je pup enthousiast hebt gemaakt. Wanneer hij het zelf oppakt, pak jij het weer voorzichtig vast en zeg je “los”.
Laatste stap: het speeltje telkens iets verder weggooien. Koppel er het commando “apport” aan.
 

Tips & spelletjes
Spelen is een geweldige manier om te trainen en een band op te bouwen met uw pup op een positieve

en prettige wijze. Spelletjes die kalm en gecontroleerd verlopen zijn het meest effectief. Agressie kan worden bevorderd door touwtrekspelletjes, dus zorg ervoor dat u geen competitieve omgeving creëert tussen u en uw pup. Hij wordt waarschijnlijk opgewonden of raakt gefrustreerd wanneer er intens fysiek met hem gespeeld wordt, dus zorg dat er geen kinderen bij deze spelletjes betrokken zijn. Gebruik alleen geschikt hondenspeelgoed dat veilig is voor uw pup (bekijk ons gamma hondenspeelgoed).

 

Bouw iedere oefening rustig op en in kleine stapjes. Herhaal frequent dezelfde oefening(en) maar steeds maximum een 10-15min per oefening en dit maximum 3 x per dag. Zorg dat het duidelijk is voor je pup wat jij van hem wilt zodat hij niet gefrustreerd raakt: trainen en spelen moeten immers leuk zijn!

 

Zodra de botten en gewrichten van uw puppy voldoende ontwikkeld zijn, kunt u beginnen met meer variatie in beweging en kunt u de afstand en frequentie van wandelingen opbouwen afhankelijk van de grootte van uw pup. Activiteiten als behendigheid, werkparcoursen, drijven en joggen kunnen leuk zijn.

Als basisintroductie voor behendigheid kunt u thuis de volgende oefening uitproberen om te kijken hoe uw puppy reageert:

Plaats een houten plank op de grond en laat uw puppy erlangs lopen.
Plaats twee voorwerpen op geringe afstand van elkaar en leer hem er tussendoor te lopen.
Creëer een open tunnel met behulp van enkele huishoudelijke voorwerpen en moedig uw puppy aan er in het midden doorheen te lopen.
Wanneer hij deze activiteiten leuk vindt, is dit een goede indicatie dat hij behendigheidstraining ook leuk zal vinden.

 

Puppy puberteit
Met wat training moet uw pup goed reageren op zijn naam en de basiscommando’s. Op het moment dat zijn hormonen beginnen op te spelen, kan hij wat gaan puberen (ja hoor, een puppy kan ook in de puberteit komen!) en lijkt het soms of hij zijn pas geleerde gehoorzaamheidstraining totaal is vergeten.

Uitgegroeid zijn wil echter niet zeggen dat je pup ook emotioneel volwassen is. De puberteit begint bij honden gemiddeld rond de 6-7 maanden en kan enkele maanden aanhouden, maar bij sommige honden ook enkele jaren. Hier is dus helaas geen vastgestelde periode voor en je zal dit moeten vaststellen aan de hand van het gedrag van je pup. De puppy puberteit is iets volledig normaal: net als bij de mens in puberteit staat hun lichaam onder invloed van een verhoogde dosis hormonen en kunnen ze hierdoor nogal eens hun kuren hebben.

 

Wat te doen als eigenaar tijdens deze puppy puberteit?

volgen ervan.

Treed direct op door hem duidelijke, consistente commando’s te geven. Hormonale veranderingen kunnen het goede gedrag dat hij geleerd heeft vervangen.
Blijf kalm en geduldig en bekrachtig eenvoudigweg wat hij al geleerd heeft.
Wees consistent en bekrachtig vastberaden maar met zachte hand de gestelde grenzen.
Bereid u erop voor dat u uw pup voor een korte periode moet negeren tot hij zich weer gedraagt.
Uw werk is niet voor niets geweest, maar u moet zijn geheugen weer opfrissen en aangeven welk gedrag gewenst is.
Leer geen nieuwe commando’s of nieuwe routines aan op dit moment. Zodra hij geslachtsrijp wordt, zal hij zijn territorium gaan markeren en kan agressief en dominant worden bij zijn zoektocht naar een partner. Dit is ook een belangrijk moment voor teefjes die volwassen worden, omdat ze voor het eerst loops worden. U kan hier wat aan doen door uw pup tijdig te laten castreren/steriliseren – vraag advies aan uw dierenarts!
Ga regelmatig met uw puppy nar het bos, strand of de weide en geef hem de mogelijkheid zijn energie kwijt te kunnen en te leren hoe hij sociaal met andere honden omgaat ondanks de verhoogde dosis hormonen.
 

De puberteit zal bij jou en je pup mogelijk voor de nodige frustratie zorgen, maar don’t worry: dit gaat over en komt sowieso goed!

 

Op stap
Controle aan de leiband
Van zodra u uw pup in huis hebt, is het aangeraden hem mee met u naar buiten te nemen (de eerste dagen en weken korte mini-wandelingetjes). Uw puppy moet gewend zijn aan een halsband maar moet geleidelijk ook wennen aan het lopen aan de riem.

Plaats enkele beloningskoekjes in zijn voerbak en laat hem aan de riem naast u lopen naar zijn voerbak, voer geleidelijk de afstand op.
Neem een koekje in uw hand en wandel door met een slappe lijn en gebruik het koekje om hem aan te moedigen met u mee naar voren te lopen.
Laat hem het voer niet stelen, beloon hem alleen wanneer hij met u meeloopt.
Neem hem langzaamaan mee naar buiten en leer hem op het gemakje naast u aan de riem te lopen. Maak gebruik van beloningen als hij het goed doet.
Maak eerst dat uw pup volledig gevaccineerd is alvorens langere wandelingen, uitstappen of hondenschool te doen.
Laat hem stap voor stap aan de buitenwereld wennen: neem hem nog niet direct mee naar overvolle, lawaaierige of drukke plaatsen maar bouw dit op!
Laat hem geleidelijk en op positieve wijze aan nieuwe geluiden en omgevingen wennen.
Een slechte ervaring kan leiden tot het ontwikkelen van een levenslange fobie! U kunt hierbij helpen door de negatieve ervaring te herhalen en er op positieve wijze mee om te gaan.
 

Controle zonder leiband
Voordat u uw hond loslaat buiten moet u erop kunnen vertrouwen dat:

Hij luistert naar uw commando’s, reageert op zijn naam en naar u terugkeert zodra u roept.
U moet dit thuis al met hem oefenen op een plaats waar minder afleiding is van andere honden en geuren.
Indien hij bv onderweg een andere hond ziet en echt niet mee te krijgen is, zorg er dan voor dat je zijn meest favoriete balletje of een superlekker snackje meehebt om hem af te leiden.
 

Bijten afleren
Wat je waarschijnlijk al wist: je puppy bijt! Iedere puppy bijt, dit is niet uitzonderlijk. Maar met zijn vlijmscherpe tandjes kan je puppy jou (en je gezinsleden) behoorlijk pijn doen. Nochtans leerde je puppy al van zijn mama in het nest enige vorm van ‘bijtcontrole’. Een puppy is als een baby en zal alles met de mond verkennen, het is onderdeel van het sociale leerproces en de sociale structuur die het leven van je hond bepaalt. Zijn mama bracht hem discipline bij als hij te bruut was, naar haar of andere nestgenootjes toe. Zo leert hij snel dat het spelen zal stoppen en hij door mama wordt aangepakt als hij zich teveel laat meeslepen.

 

Maar wanneer de puppy deel wordt van jouw gezin, zou het wel eens kunnen dat jullie hem onbewust aanmoedigen om te bijten, bv door de kinderen van hem te laten wegrennen, achtervolgspelletjes te spelen, wilde spelletjes spelen met de speelgoedjes,...Dit is momenteel heel schattig, maar zal minder schattig (lees problematisch!) worden eens hij volwassen is en bv elk weglopend kind als een prooi gaat beschouwen.

5 tips om je pup te doen stoppen met bijten:

Bij bijten, STOP met spelen: Als je hond te hard bijt, zeg je heel luid “Auw” of “Stoute hond, niet bijten” en stop je onmiddellijk met je spelactiviteiten. Draai je rug naar hem toe en negeer hem, speel niet verder. Doe dit elke keer opnieuw als hij bijt. Zo leert hij dat bijten niet gelijk is aan plezier maken.
Vervang je vingers/hand door een speeltje: Wanneer je het spelen opnieuw hebt opgenomen en je pup probeert je opnieuw te bijten, probeer dan om je arm of hand te vervangen door een speeltje.
Time-out: Als je hond gaat bijten, zeg dan “niet bijten”. Daarna zet je de hond 2 minuten in een time-out zone (bench zonder speeltjes, ruimte waar hij niks omhanden heeft). Als de hond rustig is na 2 minuten, haal hem eruit. Begint de hond gelijk weer te bijten, zeg opnieuw “niet bijten” en plaats hem opnieuw 2 minuten in time-out. Na dit verscheidene keren te hebben gedaan, zal de hond de associatie leggen tussen bijten en de time-out. Wees hierin strikt en hou consequent vol! Ook al betekent dit dat je je puppy wel 100 keer in time-out moet plaatsen. Je slaat je hond niet, je hebt dit op een respectvolle manier aangeleerd.
Moedig bijten of knabbelen niet aan! Geen achtervolgspelletjes met de kinderen. Je hand niet voor zijn hoofd heen en weer wuiven (op die manier moedig je hem aan om te springen of bijten), geen trouwtje trek spelen, maar eerder apporteerspelletjes aanleren.
Wees consistent! Stop het bijtgedrag van zodra het begint, en wees consistent met je straf. Verwar je hond niet en laat het bijten dus niet de ene dag wél toe en de andere niet.
 

Springen op mensen afleren
Het commando ZIT gebruiken: Houd iets lekkers voor je pups neus en hef dit op boven zijn kop. Zodra zijn neus omhoog komt, zegt u “zit!”. Zodra zijn achterhand de grond raakt, beloont u hem. Zodra hij dit commando kent, zegt u “zit” tegen hem elke keer dat hij iemand begroet.
Wederom werken met een time-out: zie hierboven bij ‘bijten afleren’
Uw bezoekers/vrienden op voorhand inlichten: Mensen die bij u op bezoek komen, hebben vaak de neiging van bij het binnenkomen superveel aandacht te geven aan je puppy. U hond zal op die manier uit enthousiasme snel tegen hen opspringen en dit gedrag verkeerd aanleren telkens iemand op bezoek komt. U zegt dus best tegen uw bezoek dat zij bij het binnenkomen de puppy eerst een paar minuten compleet negeren. De puppy zal beseffen dat springen/blaffen/aandacht zoeken geen zin heeft en eens hij rustig en kalm in zijn mandje ligt, dan kunnen mensen hem alsnog begroeten.
 

Je puppy voor het eerst alleen laten
U moet uw pup trainen om alleen te kunnen blijven, omdat hij dit later in zijn leven mee zal maken. Neem ruim de tijd om uw pup aan te leren zich op zijn gemak en comfortabel te voelen wanneer hij alleen wordt gelaten, door:

Naar buiten te gaan en hem enkele minuten alleen in huis achter te laten.
Verhoog geleidelijk deze perioden in de loop van de tijd, waarbij u het vertrouwen van uw puppy in uw terugkomst opbouwt.
Aan benchtraining te doen: zie bovengenoemde rubriek “Benchtraining”
 

Naar de hondenschool
Zodra uw pup volledig is gevaccineerd (let ook op vaccinatie tegen kennelhoest!), kunt u gaan deelnemen aan een puppytraining bij een hondenschool. Deze worden doorgaans gegeven door ervaren trainers en

behoren informatief en plezierig te zijn waarbij op positieve wijze beloond wordt. Uw dierenarts kan u adviseren over een hondenschool (sommige houden puppyparty’s) of u kan online eens research doen naar een goede hondenschool in uw buurt. Het is verstandig om eerst te gaan kijken zonder uw pup, voordat u zich inschrijft. Ook kan u bij vele hondenscholen eens een gratis proefles volgen om te zien of het u ligt. Wat ook kan is privélessen volgen: ofwel in groep (puppyklassen) ofwel apart.

Hondenschool is geen must, maar raad ik toch wel sterk aan. Op die manier raakt u pup al in een vroeg stadium en makkelijk in contact met vreemde mensen en andere honden: heel belangrijk in zijn verder socialisatieproces. Bovendien is het voor jezelf ook een leuke hobby en een toffe manier om aan de band tussen jou en je puppy te werken. De andere hondeneigenaars leren kennen is nog een leuk pluspuntje: niks is plezieriger en leerrijker dan je puppyverhalen en tips met anderen te delen en vice versa. Belangrijk is dat je eens je start met hondenschool, niet opgeeft, ook al zie je niet snel resultaat, ook hier zijn volharding en geduld de sleutelwoorden. En aangeraden is ook dat telkens dezelfde persoon van de familie (liefst het baasje zelf) met de pup naar de hondenschool gaat. Je zal zien: al snel boek je stapsgewijs resultaat en heb je een puppy waar je trots mag op zijn!

 

 

 

 

 

 

Reacties